|
|
|
... a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Szilvalekvárral vagy mákkal töltjük, félbehajtjuk, szélét lenyomkodjuk, és tojással kenve kikent lisztezett tepsiben pirosra sütjük. Készíthetjük úgy is, hogy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
3 tojás sárgájával és
1 evőkanál tejföllel
összegyúrunk és egyenletesre nyújtva, a tészta nagyobbik felét nagyobb tepsi aljára helyezzük, széleit ujjunkkal lenyomkodjuk. 1 kg édes almát káposztagyalun összevágunk, két marokkal gyengén kinyomkodjuk, majd 12 deka porcukor és 1/2 csomag vanilincukor keverékével vegyítve, egyenletesen elosztjuk a tésztán, és 5 ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tészta a duplájára kelt, vékonyra nyújtjuk, és kb. 12 cm átmérőjű négyzeteket vágunk ki belőle. Mindegyik közepére 1 kanál cseresznyét teszünk. Vizes kézzel kettéhajtjuk, a széleiket lenyomk... |
|
|
|
|
|
|
|
... egymástól 5-5 cm-re rárakosgatjuk; ezután kinyújtjuk a másik tésztát is, és beterítjük vele a töltelékkel telerakott első tésztalapot; egy megfordított, 4 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval lenyomkodjuk a tésztaszéleket, majd egy nagyobbal kiszúrjuk a raviolikat; az így megtöltött tésztákat forrásban levő, bő, sós vízben, több részletben, adagonként kb. 8-10 perc alatt megfőzzük. L... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőlük, peremüket megkenjük az egyik felvert tojással. Közepükre egy-egy kanálka diós/mákos tölteléket púpozunk, félbehajtjuk őket, a széleket lenyomkodjuk. A táskákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a maradék felvert tojással, 30 percig kelni hagyjuk, majd 200 °C-fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (3... |
|
|
|
|
|
|
|
... ugyanennyi vágott petrezselymet húsdarálón - nyersen - megdarálunk. (A zöldségeket tisztítva mérjük le.) A zöldségpépet elkever... |
|
|
|
|
|
|
|
... apróra vágott hagymát, beletesszük a darát és a pirospaprikát. A kinyújtott tésztát ezzel a masszával ujjnyi vastagságúra megkenjük, kétszer ráhajtjuk a tésztát, és a hajtások mellett lenyomkodjuk. Derelyevágóval elvágjuk, a csíkokat pedig háromszög alakúra formázzuk. Két liter forrásban lévő vízbe sót, lestyánt és zellerlevelet teszünk, belefőzzük a tésztát, majd petrezselyemzöld... |
|
|
|
|
|
|
|
... és a forró sütőben 25-30 percig sütjük.
Változat: Két tésztakorongot sütőlapra fektetünk, tetejükre rendezzük a fenti tölteléket, befedjük a másik két tésztaalappal, a s... |
|
|
|
|
|
|
|
... gesztenyés masszával, kirakjuk a babapiskótával, és megcsepegtetjük rummal (aroma is meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... durvára vágott diót beledolgozzuk.Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, egy kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatót ráillesztünk. A müzlis masszából kb. 1 evőkanálnyit beletöltünk, jól lenyomkodjuk, majd a formát lehúzzuk róla. A maradék masszából ugyanígy formáljuk meg a többi kekszet. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... nyújtjuk. Az egyik felére 3 centinként lekvárhalmokat teszünk, a kimaradt részeket felvert tojással megkenjük, és a tészta másik felét ráhajtjuk. A tojással megkent tésztaközöket jól lenyomkodjuk, derelyevágóval felszeleteljük, és a tésztabatyukat forró sós vízben megfőzzük. A batyuk amint feljöttek a víz tetejére, leszűrjük, lecsöpögtetjük. Vajat olvasztunk, melyben zsemlemorzsát... |
|
|
|
|
|
|
|
... késhegy vastagságúra nyújtjuk. Felére-egyenlő közökben-hagymás olajon megpárolt, sóval-borssal ízesített dar... |
|
|
|
|
|
|
|
... zellerzöldet és ugyanennyi vágott zöldpetrezselymet húsdarálón - nyersen - megdarálunk. (A zöldségeket tisztítva mérjük le.) A zöldségpépet elkeverjük 1 kg sóval, üvegekbe rakjuk, szorosan lenyomkodjuk, lekötjük és száraz helyen tartjuk. Használatkor az ételt óvatosan sózzuk.
Fűszeres paradicsom.
Két kg paradicsom, 50 dkg alma, 50 dkg vegyes zöldség, 25 dkg v... |
|
|
|
|
|
|
|
... vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd nyomócsővel négy karikát rajzolunk rá. A karikák közti részt a levében elkészített meggyel kitöltjük. Ráillesztjük a második lapot, és finoman lenyomkodjuk, majd meglocsoljuk a cukros cseresznyepálinkával. A második lapra is ráhelyezzük a tölteléket, majd ráborítjuk a harmadik lapot. A torta tetejét és oldalát megkenjük tejszínhabbal, majd me... |
|
|
|
|
|
|
|
... átmérőjű pogácsaszaggatóval 9-12 korongot szúrunk ki belőle. A sonkapürét a tészták közepére púpozzuk, körülötte pedig felvert tojással lekenjük. Egyesével félbehajtjuk, a tészta széleit lenyomkodjuk. Tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő olajban pár perc alatt aranybanára sütjük. Párosával tányérra rakjuk, és vörösboros barnamártással körülöntjük. (2 ek. olajat felhevít... |
|
|
|
|
|
|
|
... félszáraz fehérbor.
Elkészítés: A felső combokat a bőr nélküli, belső oldalukon hosszában felvágjuk, kicsontozzuk, kissé kiverjük, besózzuk. A kolbász héját lehúzzuk, villával lenyomkodjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a leveleikre szedett, alaposan megmosott, finomra vágott zöldfűszereket, jól összekeverjük, és arányosan elosztjuk a hússzeleteken. Összegöngyöljük, és ke... |
|
|
|
|
|
|
|
... 3-4-szer megismételjük, aztán a tésztát vékonyra nyújtjuk. A lap egyik felére azonos távolságban fél-fél teáskanálnyi krémsajtot teszünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét, a közöket lenyomkodjuk, majd 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk ki belőle. A raviolit sós vízben 3-4 percig főzzük. Az olvasztott vajon megpirítjuk a píneamagot, hozzáadjuk a zöldséget, átforgatjuk, fűszerezzük. A met... |
|
|
|
|
|
|
|
... zselatin.
A g. masszát kikeverjük a puha vajjal, a vaníliáscukorral, kakaóporral. Kibélelünk egy nagyobb, vagy két kisebb őzgerincformát folpakkal, belesimítjuk a g. masszát, jól lenyomkodjuk. Rumos tejben megforgatott babapiskótával kirakjuk a tetejét. A zselatint kb. 1/2 dl vízben mikróban megmelegítjük, hogy feloldódjon, langyosra hűtjük. A tejszínt kevés cukorral, /... |
|
|
|
|
|
|
|
... zselatin.
A g. masszát kikeverjük a puha vajjal, a vaníliáscukorral, kakaóporral. Kibélelünk egy nagyobb, vagy két kisebb őzgerincformát folpakkal, belesimítjuk a g. masszát, jól lenyomkodjuk. Rumos tejben megforgatott babapiskótával kirakjuk a tetejét. A zselatint kb. 1/2 dl vízben mikróban megmelegítjük, hogy feloldódjon, langyosra hűtjük. A tejszínt kevés cukorral, /... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukorral, és ráöntjük az almalével elkevert pudinport. Sűrűre főzzük.kicsit kihűtjük, a tésztára kupacokat teszünk, a tészta széleit megkenjük tojáss... |
|
|
|
|
|